Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάς (και πάλι) ευγνωμονούσα



Ο τραπεζίτης ο Τσιγγρός και γεύματα θα κάμη
διά τον πάσχοντα λαόν καθώς και συναυλίας
και ίσως κάθε άπορον πανέλληνα συνδράμη
με χαρτονόμισμα πλαστόν Ηπειροθεσσαλίας.

Γεώργιος Σουρής




Χρεοκοπία 2011 - Το ψέμα
«Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις».

Διάγγελμα Γ. Παπανδρέου 27 - 10 - 2011


Αλλά η Ιστορία κάπως αλλιώς τα λέει...

Χρεοκοπία 1843
Αγγλία, Γαλλία και τσαρική Ρωσία, οι τότε προστάτες μας, μας σώζουν με νέα δάνεια, αφού με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που υπογράφεται τον Μάιο του 1843 παραχωρούνται στις τρεις δυνάμεις “οι εισπράξεις του τελωνείου της Σύρας”.


Χρεοκοπία 1893
Μαζί με τους Αγγλογάλλους αυτή τη φορά μας σώζουν και οι Γερμανοί με νέα δάνεια. Οι ομολογιούχοι παίρνουν εγγύηση τα μονοπώλια, το φόρο χαρτοσήμου και το φόρο καπνού, που αναλαμβάνει να εισπράττει η Εταιρεία Μονοπωλίων.


Χρεοκοπία 1897
Αυτή τη φορά θα μας σώσει ο ΔΟΕ, ο διαβόητος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ο οποίος για να εξασφαλίσει τα λεφτά των ομολογιούχων παίρνει… παραχωρητήριο τα μονοπώλια στο αλάτι, τα τσιγαρόχαρτα, τα τσιγάρα, τα σπίρτα, τις τράπουλες, το πετρέλαιο και τη σμύριδα της Νάξου. Και επιπλέον το φόρο καπνού, χαρτοσήμου, τα έσοδα του τελωνείου του Πειραιά και (εν ανάγκη) τα τελωνεία Πάτρας, Κέρκυρας, Βόλου και Λαυρίου.


Χρεοκοπία 1924
Αναλαμβάνει η Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ), κατόπιν αδείας του ΔΟΕ, που δεν έχει πάρει ακόμα όλα τα… λεφτά του. Οι εγγυήσεις των νέων δανείων περιλαμβάνουν τα μονοπώλια των “νέων χωρών” στο αλάτι, τα σπίρτα, τις τράπουλες και το τσιγαρόχαρτο μαζί με τα έσοδα των τελωνείων Μυτιλήνης, Σύρας, Χανίων, Ηρακλείου, Σάμου και Χίου, ο φόρος καπνού και τα τέλη χαρτοσήμου στις “νέες χώρες”, ο φόρος του οινοπνεύματος σε όλη την Ελλάδα και τα πλεονάσματα των υπεγγύων στο ΔΟΕ προσόδων.


Χρεοκοπία 1932
Μία από τα ίδια και με ακόμη βαρύτερους όρους· οι σημερινοί 40ρηδες πρέπει να θυμάστε στα παιδικά σας χρόνια τη φίρμα του Ελληνικού Μονοπωλίου πάνω στα σπίρτα.


Και η Ιστορία έχει δίκιο...


Χρεοκοπία 2011 - Η αλήθεια
«Η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα Ήλιος ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας έως 15 δισ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Δήλωση Συνόδου Κορυφής 26 - 10 - 2011


Συμπέρασμα: Οι λεπτομέρειες για τις παραχωρήσεις στις σημερινές προστάτιδες δυνάμεις μας, την ΕΕ και το ΔΝΤ, βρίσκονται οι μισές στο πρώτο μνημόνιο / μεσοπρόθεσμο / εφαρμοστικό νόμο και οι υπόλοιπες στο δεύτερο που έρχεται οσονούπω σε υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.


* Πολύτιμη πηγή των ιστορικών στοιχείων, για μια ακόμη φορά, το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη για «το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου