Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Όλα για την πατρίδα (τους)



                                                                                              Staalmeesters
                                                          Ρέμπραντ
                                               
Παρακολουθώντας δηλώσεις, ομιλίες και παρεμβάσεις, από μικροφώνου και από βήματος της Βουλής, όλων των αστών πολιτικών, τα τελευταία δύο χρόνια - αφότου μπήκαμε για τα καλά στη μέγκενη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - δεν θα βρείτε μια φορά που να μην συνοδεύονται από επικλήσεις στην φιλοπατρία των Ελλήνων, στην υποχρέωση μας να δώσουμε όλοι μαζί, με κάθε κόστος, τον υπέρτατο αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Η γιαγιά μου, όποτε τους ακούει, ανατριχιάζει η κακομοίρα. Θυμάται τι έχουν περάσει εκείνη και η πατρίδα μαζί εδώ και 70 χρόνια – η γιαγιά έζησε σχεδόν όλες τις καταστροφές, έχει περάσει προ πολλού τα 80 – και σκέφτεται ότι όταν κάποιος καλεί “στα όπλα” για την υπεράσπισή της, ζώνεται πρώτος τα φισεκλίκια και μπαίνει μπροστά καβαλάρης ελευθερωτής.

Δεν της περνάει απ’ το μυαλό ότι η πατρίδα στην οποία ομνύουν είναι άλλη από τη δική της και η μόνη ελευθερία, αυτών των ελευθερωτών, είναι των κεφαλαίων που υπηρετούν.
Θα μπορούσε να υποπτευθεί κάτι αν πρόσεχε μιαν αγγελία, που δημοσιεύθηκε σήμερα, στις οικονομικές σελίδες μερικών εφημερίδων με τίτλο 

“ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ” 

Τη μεταφέρω επί λέξει: Η καταχώρηση απευθύνεται σε εταιρείες “που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά της Λιβύης και να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Βεγγάζης. 

Ο στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Λιβυκή αγορά των ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυμούν την επιχειρηματική ανάπτυξη ή/και εγκατάσταση, την εξεύρεση εγχώριων συνεταίρων και συνεργατών, την προβολή και προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους. 

Με αυτό το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στις συμμετέχουσες εταιρείες να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε μια υπό διαμόρφωση αγορά με κόστος που προσδιορίζεται εκ των προτέρων και δράσεις με μετρήσιμη αποτελεσματικότητα. Η πρόσκληση απευθύνεται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με εμπειρία σε εξαγωγές και εκτός ΕΕ. Δηλώστε ενδιαφέρον…” 


Είδατε ευκαιρίες; Όχι για σένα γιαγιά μου και την πατρίδα σου, ούτε για το συνοικιακό εμπορικό του εγγονού σου. Είπαμε για “τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις”. Στις ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό στα ερείπια της Λιβύης, τα ελληνικά ερείπια θα τα αναλάβουν οι “αδελφές” γερμανικές επιχειρήσεις. Στον ίδιο κόσμο ζούμε. Να μην βοηθήσει ο ένας τον άλλο; Για την πατρίδα, γιαγιά!

Γεράσιμος Τρύφωνας

1 σχόλιο: