Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τα πιράνχας του υπουργείου της Υγείας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
ΕΝΤΑΥΘΑ

                                              Αnatomische les van Dr. Nicolaes Tulp
                                                                    Ρέμπραντ

Ένας υπουργός, τρεις υφυπουργοί, δύο γενικοί γραμματείς, ειδικοί, εμπειρογνώμονες, καθηγητές, τεχνοκράτες, διοικητές, σύμβουλοι, διευθυντές, μανδαρίνοι, γραμματείς και φαρισαίοι - τόσοι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι όλοι ανόητοι. Άρα κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς είναι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι του τραστ των παντοδύναμων ιατρικό-διαγνωστικό-φαρμακευτικών εταιρειών και οι περιβόητες προσπάθειες που έχετε αναλάβει όλοι μαζί, δήθεν, να μαζέψετε το χάος του σπάταλου και αναποτελεσματικού ελληνικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας σε ένα πράγμα αποσκοπούν: Πως θα προστατεύσουν και θα επεκτείνουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της Υγείας εις βάρος των ίδιων των ασθενών, αλλά και του ταμείου του κράτος, που υποτίθεται αγωνίζεστε να σώσετε. Και επειδή όλοι αυτοί οι εγκληματίες σιτίζονται στην αυλή σας δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε συνεργός τους είστε, είτε ο ηθικός αυτουργός κ. Υπουργέ. Διαλέγετε και παίρνετε.

Θα πείτε, τέτοιες κουβέντες χωρίς στοιχεία; Ιδού λοιπόν: Φτιάξατε, επιτέλους, ένα ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για να τελειώσει - λέτε - το παραμύθι με τις συντάξεις και τα επιδόματα σε τυφλούς που έβλεπαν και κατάκοιτους που περπατούσαν, τις οποίες μοίραζε επί δεκαετίες το πολιτικό σας σύστημα. Προσπερνώ το γεγονός ότι το διάστημα που μεσολάβησε για να περάσουμε από την παλιά στην καινούρια δομή κόπηκε τουλάχιστον για ένα τετράμηνο και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα το επίδομα χιλιάδων πραγματικά αναπήρων (ανθρώπων που πιθανόν να μην είχαν άλλους πόρους ζωής), η ώρα της επανεξέτασης των οποίων συνέπεσε με την αλλαγή φορέα.

Οι νέες διαδικασίες φαίνονται σφιχτές, απαιτητικές, επιβάλλουν πραγματική αιτιολόγηση της κατάστασης του πάσχοντος, τεκμηριωμένη με στοιχεία και ημερομηνίες από τον θεράποντα ιατρό του, ζητείται το πλήρες ιστορικό και τα χορηγούμενα φάρμακα με επιχειρηματολόγηση για την αναγκαιότητά τους. Ετσι πρέπει, σωστά, αν θέλουμε να τελειώνουμε με τις μαϊμουδιές.

Αλλά σε αυτό ακριβώς το σημείο αποκαλύπτεται η δική σας μαϊμουδιά υπέρ των συμφερόντων (και του ταμείου) των εταιρειών της Υγείας και εις βάρος ασθενών, ασφαλιστικών ταμείων και κράτους. Γιατί τα εργαστηριακά δεδομένα που απαιτείται να προσκομίσει ο πάσχων (ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα, βιοψίες κλπ κατά περίπτωση) πρέπει να είναι «όχι παλαιότερα του τετραμήνου»!

Κάνετε πως δεν γνωρίζετε ότι τα χρόνια νοσήματα, όπως αυτά από τα οποία συνήθως πάσχουν οι ασθενείς που προσφεύγουν στις επιτροπές σας - εφόσον ο άρρωστος παρακολουθείται στοιχειωδώς από το γιατρό του και έχει ένα ασφαλιστικό ταμείο - επανελέγχονται άπαξ ετησίως με όλες τις κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Συχνά και ανά εξάμηνο. Πράγμα που σημαίνει ότι έγκυρα δεδομένα υπάρχουν.

Τι κάνετε, λοιπόν, με το τετράμηνο; Υποχρεώνετε τον καρκινοπαθή να ξανακάνει βιοψία, ακόμα και μέσα σε ένα δίμηνο από την προηγούμενη, μπας και ο όγκος έχει μετακομίσει εν τω μεταξύ σε άλλο σώμα; Και βάζετε τον ασθενή της σκλήρυνσης κατά πλάκας να ξανακάνει μαγνητική, λες και τα λευκά αιμοσφαίριά του θα έχουν σκάσει από την πολύ μυελίνη και θα κάνουν διάλλειμα για καφέ· και μαγικώ τω τρόπω τα κατεστραμμένα νεύρα θα αναγεννηθούν σαν την ουρά της σαύρας! Εκτός από την άσκοπη ταλαιπωρία για τον άρρωστο, ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Να πληρώσει ο ίδιος - που δεν έχει - ή το ταμείο του - που επίσης δεν έχει - έξτρα πανάκριβες εξετάσεις των 400, 600 ακόμη και 1.000 ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα των μεγαλοκαρχαριών της Υγείας.

Ποιος κερδίζει κ. υπουργέ; Και τι ακριβώς εξοικονομείτε έτσι; Εκτός αν υιοθετείτε την αθλιότητα που πέταξε σε μια καρκινοπαθή ένας από τους εξεταστές των παλιών επιτροπών του ΙΚΑ: «Τι να το κάνεις εσύ το επίδομα, αφού θα πεθάνεις!» Έτσι, εντάξει, θα εξοικονομήσετε πολλά λεφτά· για την Τρόικα, τους δανειστές και τις εταιρείες τους.

Ενας εξοργισμένος ασθενής
για την αντιγραφή Γεράσιμος Τρύφωνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου