Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο Λένιν έχει νευριάσει


                                                  Παπαρούνες
                                                  Γιώργης Βαρλάμος


Αθήνα
Απρίλης 2012
Μια βδομάδα πριν από τις εκλογές


Ο Λένιν μου φαίνεται πως με κοιτάζει τις τελευταίες μέρες συνοφρυωμένος. Η μικρή προτομή, τόση δα, από μπρούντζο σε μαρμάρινη βάση, σαν τα πακέτα των δέκα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην Ιταλία, βρίσκεται χρόνια τώρα πάνω στο γραφείο και παρά το μέγεθός της φάνταζε πάντα μεγάλη, όπως ήταν ο Λένιν. Αλλά τώρα τελευταία ο Νικολάι δείχνει αλλαγμένος, μοιάζει να έχει νευριάσει...

Συνεχίζοντας στον παράδοξο δρόμο που ανοίξαμε σήμερα ας αναζητήσουμε καλύτερα την απάντηση για τα νεύρα που μας έχει ο Λένιν, στην αφήγηση του Λουί Αραγκόν για το Φλεβάρη (Οι δύο γίγαντες: ΕΣΣΔ - μετάφραση Άρης Αλεξάνδρου - 1962). Μου φαίνεται πιο αποκαλυπτική:

...Μόνο ένα κόμμα είχε εκδηλωθεί κατά του πολέμου, η πλειοψηφήσασα πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή οι μπολσεβίκοι, που είχαν πάψει να συνεργάζονται από το 1912 με τη μειοψηφία, δηλαδή τους μενσεβίκους. Οι τελευταίοι αυτοί και τα αστικά κόμματα, των συνταγματικών δημοκρατών (ή καντέ) και των οκτωβριστών, δεν έπαψαν ούτε στιγμή να παριστάνουν τον πόλεμο με χρώματα «πατριωτικά» και πιστεύανε κι αυτοί επίσης πως μπορούνε να πάρουν τη θέση όλων εκείνων των Σουχόμλινοβ, των Στούρμερ, των Τρέποβ, των Προτοποπόβ, για να τον διεξαγάγουν καλύτερα.

[Παρόλα αυτά] ...απ' τον Ιανουάριο [του 1917], στις «πληροφοριακές συσκέψεις» που γινόντουσαν στην αρχή στο σπίτι του Μαξίμ Γκόρκυ, αργότερα στο σπίτι του μενσεβίκου Ν. Ντ. Σόκολοβ και τον Φεβρουάριο στου δικηγόρου Χάλπερν, έπαιρναν μέρος αντιπρόσωποι των μπολσεβίκων, της αριστεράς πτέρυγος των μενσεβίκων, των σοσιαλεπαναστατών και της μικρής ομάδας των μεζραγιόντσυ (διαμεσοχωριτών). Οι μπολσεβίκοι εξακολουθούν να είναι υπέρ της ήττας της κυβέρνησης της χώρας και εναντίον της συνέχισης του πολέμου. Εν τούτοις η επιρροή τους είναι σημαντική.

[Γι' αυτό και] ...οι απεργίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Κερένσκη ότι το μπολσεβίκικο προλεταριάτο δεν έπαιξε σχεδόν κανένα ρόλο στην προετοιμασία της επαναστάσεως [του Φεβρουαρίου].

[Έτσι] ...το Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής ανέθεσε σε όσα μέλη της Επιτροπής της συνοικίας Βύμποργκ μπόρεσε να ειδοποιήσει, να αναλάβουν τα καθήκοντα της Επιτροπής της Πετρούπολης, που είχαν συλληφθεί. Ένα μανιφέστο των μπολσεβίκων καλεί τη χώρα να σχηματίσει μια κυβέρνηση του επαναστατημένου λαού, που θα εκπροσωπεί όλη τη Ρωσία και θα βασίζεται στις επιτροπές ή στα συμβούλια (ρωσιστί Σοβιέτ) των πόλεων και των χωριών...


Φοβάμαι, σύντροφοι, πως το ξεχάσαμε. Πριν από τον Οχτώβρη και για να φτάσουμε σ' αυτόν υπάρχει ο Φλεβάρης!

Γεράσιμος Τρύφωνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου