Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Όμορφος κόσμος, καπιταλιστικά πλασμένος


                             Ο κήπος των απολαύσεων
                             Τρίπτυχο - Δεξιά πτέρυγα
                            Ιερώνυμος Μπος
                                

Οι ροζ αγγελίες της Goldman Sachs

Ο επενδυτικός κολοσσός είχε στην κατοχή του το 16% της ιστοσελίδας Backpage.com, που κατηγορείται ότι διευκολύνει το τράφικινγκ ανήλικων κοριτσιών

Επιμέλεια Κίττυ Ξενάκη από ΤΑ ΝΕΑ

Τι σχέση μπορεί να έχει η «Village Voice», η εναλλακτική εβδομαδιαία εφημερίδα που συνίδρυσε ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ το 1955 και παρέμεινε επί δεκαετίες καλτ σύμβολο της Νέας Υόρκης, με τη Backpage.com, το μεγαλύτερο φόρουμ σεξουαλικής εμπορίας ανήλικων κοριτσιών στις ΗΠΑ, την ιστοσελίδα αγγελιών που χρησιμοποιούν κατά κόρον προαγωγοί και λοιποί έμποροι λευκής σαρκός προκειμένου να διαφημίσουν και να πουλήσουν, ξανά και ξανά, το (ακούσιο) εμπόρευμά τους; 

Ανήκουν αμφότερες στην ίδια εταιρεία, τη Village Voice Media, η οποία κερδίζει κάθε χρόνο κάπου 22 εκατ. δολάρια από τις λεγόμενες «αγγελίες για υπηρεσίες συνοδών» στην Backpage.com και χρησιμοποιεί τη «Village Voice» ως εργαλείο αντεπίθεσης σε όσους απαιτούν να κλείσει η ιστοσελίδα, ή τουλάχιστον να πάψει να δημοσιεύει τις επίμαχες αγγελίες - ανάμεσά τους και ο γιος του Νόρμαν Μέιλερ, ο Τζον Μπάφαλο Μέιλερ, που διαδήλωσε την περασμένη Πέμπτη μαζί με δεκάδες ανθρώπους μπροστά στα γραφεία της «Village Voice» στο Ιστ Βίλατζ.

Πιο δύσκολη ερώτηση: ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Village Voice Media, άρα και της Backpage.com; Ο Νίκολας Κριστόφ, ο γνωστός αρθρογράφος των «New York Times» που πρωτοστατεί μήνες τώρα στην εκστρατεία κατά της ιστοσελίδας, το έψαξε πολύ το θέμα. Ανακάλυψε λοιπόν ότι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι οι μάνατζερ της εταιρείας Τζιμ Λάρκιν και Μάικλ Λέισι: από κοινού ελέγχουν περίπου τις μισές μετοχές. Μεταξύ όμως των μειοψηφούντων μετόχων βρίσκονται και αρκετές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, πιο γνωστή μεταξύ αυτών η τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs. Ο αμερικανικός κολοσσός διαθέτει 16% της Village Voice Media από το 2000, όταν ακόμα η εταιρεία ονομαζόταν New Times Media - τη «Village Voice» την αγόρασε το 2005 και την Backpage.com ένα χρόνο αργότερα. Ενας διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs μάλιστα, ο Σκοτ Λέμποβιτς, ήταν για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας: παραιτήθηκε αρχές του 2010. Με το που άρχισε τις ερωτήσεις ο Κριστόφ, η Goldman Sachs δεν ήξερε πού να κρυφτεί. Κατέβαλε φρενήρεις προσπάθειες να ξεφορτωθεί τις μετοχές και την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωπός της τηλεφώνησε στον Κριστόφ προκειμένου να τον ενημερώσει αφενός ότι μόλις είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση της Village Voice Media να της πουλήσει το 16% και αφετέρου ότι «δεν είχαμε καμία επιρροή στις αποφάσεις της διοίκησης».

«Μου είναι πολύ δύσκολο να βρίσκομαι εδώ σήμερα διότι αγαπούσα ανέκαθεν τη "Village Voice"», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας ο Τζον Μπάφαλο Μέιλερ. «Αγαπούσα αυτό που εκπροσωπεί. Και το να βλέπω σε ποιο σημείο έχει φτάσει μια εφημερίδα που πάντα εξέθετε τους καταχραστές της εξουσίας, μια ανεξάρτητη φωνή, να υπερασπίζεται τώρα τα όσα κάνουν για το κέρδος… είναι αποκαρδιωτικό». Η Backpage.com έχει συνδεθεί με συλλήψεις για τράφικινγκ ανήλικων κοριτσιών σε 22 διαφορετικές Πολιτείες - κατέχει άλλωστε 70% της αγοράς «αγγελιών για υπηρεσίες συνοδών» στις ΗΠΑ.

Η «ΑΛΙΣΑ». Μπροστά στα γραφεία της «Village Voice», ο υιός Μέιλερ διάβασε μια επιστολή της «Αλίσα», μιας κοπέλας με την οποία έχει ασχοληθεί εκτεταμένα και ο Κριστόφ. Στα 24 της είναι φοιτήτρια Νομικής, όταν όμως ήταν 16-17 ετών ο ένας προαγωγός την πουλούσε στον άλλον και όλοι μαζί την πουλούσαν, ενάντια στη θέλησή της και με την απειλή ή και τη χρήση βίας, σε πελάτες μέσω της Backpage.com. Η Village Voice Media έχει εγκαταστήσει, θεωρητικά, ένα φίλτρο ώστε να εντοπίζει όσους εμπορεύονται σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια μέσω της ιστοσελίδας και επιμένει ότι συνεργάζεται όποτε το μπορεί με την Αστυνομία. Το βασικό επιχείρημά της όμως υπέρ της Backpage.com είναι εντυπωσιακά κυνικό: «Η λογοκρισία δεν θα εξαφανίσει την εκμετάλλευση από τον κόσμο».

Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ τη Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου