Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σπέκουλα, προβοκάτσια και ανοησίες



                                                                                           Έκλειψη ηλίου                                                                                           George Grosz
                                                                


«Since the politicians seem to have lost their heads, the army and capitalists are dictating what is to be done. The people, symbolized by the blinkered ass… simply eat what is put before them»... (Από τότε που οι πολιτικοί φαίνεται να έχουν χάσει τα κεφάλια τους, ο στρατός και οι καπιταλιστές υπαγορεύουν τι πρέπει να γίνει. Ο λαός - τον συμβολίζει ο γάιδαρος με τις παρωπίδες - απλώς τρώει ότι του βάζουν μπροστά του). Έτσι εξηγούσε το 1926 το έργο του ο ίδιος ο ζωγράφος, ο μεγάλος ντανταϊστής George Grosz. Θα μπορούσε με κάποιες παραλλαγές να το πει, αν ζούσε, και για το 2012.


Μέχρι τις εκλογές, που δεν θέλουν αλλά σε αυτή τη φάση δεν μπορούν και να μην κάνουν, θα μας πνίξουν στο ψέμα και τη συκοφαντία. Κι όποιος τσιμπήσει. Οι μισές αλήθειες δεν τους φτάνουν πια για να κάνουν τη δουλειά τους. Η πραγματικότητα τους καταδιώκει και τους αποκαλύπτει.

Την αυτοκτονία - και είναι πια πολλές - δεν μπορείς να την διαψεύσεις, το πολύ πολύ να ρίξεις αλλού το φταίξιμο: «Ήταν άρρωστος ο καημένος». Αλλά ό,τι κι αν κάνεις, πονηρέ πολιτευτή και τρισχειρότερε παπαγάλε μου, τη φτώχεια και τα αδιέξοδα της Ελλάδας των μνημονίων δεν μπορείς να τα σβήσεις από το μυαλό όποιου έχει τα αυτιά του ανοιχτά ν' ακούσει τον επιθανάτιο ρόγχο.

Και για τον ηλικιωμένο που πήρε την καραμπίνα κι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα μέσα στην εφορία γιατί παρέδωσε πια, δεν αντέχει άλλο να πληρώνει και να μην μπορεί να κρατήσει το σπίτι του, να τι βρήκαν: «Θα ξύπνησε φορτωμένος», λέει, «γύρευε τι του είχε κάνει η γριά του»!

Μέχρι και τον ήλιο έβγαλαν ψεύτη, οι άθλιοι, για να κάνουν το μαύρο άσπρο. «Κρίση σου λέει· μωρέ με την πρώτη λιακάδα, πατείς με πατώ σε γινόταν έξω το Σαββατοκύριακο...», πετάνε δήθεν αθώα την εξυπνάδα - για να την πιστέψουν κι οι ίδιοι - μαζί μ' ένα σωρό άλλες ανοησίες, μπας και σκεπάσουν τα προφανή.

Και τώρα που τους πήρανε χαμπάρι, βάλανε μπροστά τα μεγάλα μέσα. Το ψέμα, τη σπέκουλα και τη συκοφαντία. Ο τηλε-χειρισμός της απεργίας των ναυτεργατών, αυτό το 48ωρο που άντεξε, είναι αποκαλυπτικός. Πότε... σάπισαν τόσες ντομάτες, προτού ακόμα δέσουν τα καράβια είναι θαύμα σωστό. Και πότε βρέθηκε το ΚΚΕ πίσω από τη... συνωμοσία κατά του έθνους στο λιμάνι, ενώ είναι γνωστό και στον τελευταίο ότι δυστυχώς για τους ναυτεργάτες στη διοίκηση μόλις τεσσάρων (πέντε με τους συνταξιούχους) από τα δεκατέσσερα σωματεία της ΠΝΟ έχουν εκλεγεί κομμουνιστές· αν εξαιρέσεις και τους ναύτες, οι υπόλοιποι - κάτι γαλαζοπράσινοι ναυτ-εργατοπατέρες και ένα μάτσο σωματεία σφραγίδες με ψήφο (πολύ παλιά και πολύ βρώμικη ιστορία) - ήταν έτοιμοι από πάντα, όπως πάντα, να παραδοθούν, δεν χρειάζεται εξήγηση. Αρκεί να δει κανείς πως έληξε η απεργία που... θα διέλυε τη χώρα για να καταλάβει. 


Είπαμε όποιος τσιμπήσει κι όποιος τρομάξει. Μπας και κάτσει ήσυχος (και στην κάλπη που έρχεται).

Για να το πετύχουν οι προβοκάτσιες και η σπέκουλα θα βρίσκονται στο εξής σε ημερήσια διάταξη και ο στόχος - κακά τα ψέματα - είναι πάντα ο ίδιος όταν πλησιάζει η ώρα της κρίσης: Το ΚΚΕ είναι ο εχθρός τους, είναι καθαρό από το πόσο σκυλιάζουν μαζί του - και ο ΣΥΡΙΖΑ τους χαλάει, αν και όχι... όλος, ούτε για όλα.

Αλλά πού θα πάει θα την κάνει ο καιρός τη λιακάδα. Και τότε δεν θα μπορούν να βγάλουν τον ήλιο ψεύτη!


Γεράσιμος Τρύφωνας

1 σχόλιο:

  1. Σχεριώτη, μία πρώτη παρατήρηση. Επειδή δεν νομίζω ότι απευθύνεσαι μόνο σε εγγράμματους, π.χ. εγώ εκτός από ανάγνωση απλού Ελληνικού κειμένου και μάλιστα στη δημοτική, δεν σκαμπάζω γρί από άλλη γλώσσα. Θα μπορούσες την ερμηνεία που δίνει ο George Grosz στον πίνακά του να την είχες μεταφράσει. Ας έρθω τώρα στο προκείμενο. Είναι γνωστή η ταχτική που ακολουθούν τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, μάλιστα και σε προεκλογική περίοδο. Συκοφαντίες, ψέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Το πρόβλημα είναι πόσο πειστικά γίνονται τα κόμματα της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, και αν είναι σε θέση να κερδίσουν τον εργαζόμενο λαό, απαραίτητο «εργαλείο», για να ρθει η «λιακάδα» ‘όπως και συ αναφέρεις. Ξέρεις, εγώ στα παιδικά μου χρόνια ήμουν μέλος της ΧΕΝ. Κάναμε τότε διάφορες εκδηλώσεις να προσηλυτίσουμε διάφορα παιδιά, ήταν όμως τόσο ανιαρός ο ρόλος μας που με ανάγκασε να εγκαταλείψω την ΧΕΝ και να παρακολουθώ στενά την νεολαία Λαμπράκη και στην συνέχεια ακολούθησα το ΚΚΕ μέχρι και σήμερα. Τότε χωρίς να έχουμε σύνθημα το εδώ και τώρα ανατροπή, η δράση του ηρωικού ΚΚΕ, και των συμμάχων του βοήθησε τον λαό να κάνει μεγάλα βήματα στο βιοτικό του επίπεδο, δυσκόλεψε την επίθεση της άρχουσας τάξης, ήταν στην πρώτη γραμμή κατά της επιθετικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Θυμάμαι τους αγώνες της προδικτατορικής περιόδου, αλλά και μετά, τους αγώνες του λαού μας με μπροστάρη το ΚΚΕ, κατά του ΝΑΤΟ, κατά της ΕΟΚ, και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία, αμέτρητοι αγώνες που τιμούν το λαό μας, αλλά και την τότε ηγεσία του ΚΚΕ Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μάχες σώμα με σώμα στην αμερικάνικη βάση στη Σούδα, τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη που οδήγησαν τα νατοϊκά στρατεύματα αντί για τα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, στη λαχαναγορά. Ακτιο, Κέρκυρα, Αθήνα, Πάτρα κλπ, που αν τα περιγράψει κάποιος θα γεμίσει ένα τόμο. Σήμερα αντικαταστάθηκαν αυτής της μορφής οι αγώνες, με αγώνες που θυμίζουν ΧΕΝ. Έχουμε ξεχάσει που είναι η Αμερικάνικη πρεσβεία, τα γραφεία της ΕΕ, τις διάφορες «επισκέψεις» αξιωματούχων της ΕΕ,. Γυρνάμε στους δρόμους φωνάζοντας «εδώ και τώρα σοσιαλισμός. Κλείνοντας και με συγχωρείς για την πολυλογία μου, θέλω να πω και μία κακία. Τα κόμματα εξουσίας γνωρίζουν ότι αφού έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων τους, μήπως με την άγρια επίθεση πως το ΚΚΕ θέλουν να τους αποτρέψουν από άλλα κοινοβουλευτικά ή μη κόμματα ποιο επικίνδυνα κατά την γνώμη τους, οδηγώντας τους στο ΚΚΕ;.
    Ξανά συγνώμη για την πολυλογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή